Перекуси можуть стати частиною повноцінного і здорового харчування, проте це стосується не всіх продуктів.
Яких перекусів краще уникати, розповіли фахівці Parade.
У статті з Міжнародного журналу харчових наук і харчування йдеться про те, що раціон з одним або двома перекусами може бути навіть більш поживним, ніж три повноцінних прийоми їжі на день без перекусів. Це тому, що перекуси протягом дня можуть запобігти переїданню під час основних прийомів їжі, що знижує навантаження на травну систему і метаболізм.
Однак, попереджають гастроентерологи, деякі продукти все ж таки слід виключити з раціону повністю, уникаючи їх навіть як перекусів. Зокрема, це стосується звичайних магазинних чіпсів.
Гастроентеролог Джейсон Коренбліт пояснює, що чіпси - це класичний приклад ультрапереробленого продукту, який, за його словами, може негативно впливати на здоров'я кишківника.
Експерт пояснює, що систематичне вживання ультраперероблених продуктів може призвести до серйозних проблем із травною системою і навіть до захворювань серцево-судинної системи.
Часте споживання чіпсів, позбавлених поживних речовин, з часом може призвести до зменшення кількості корисних кишкових бактерій і посилення запалення в організмі.
Гіршим, ніж просто перекус чіпсами, може бути тільки поєднання чіпсів із солодкою газованою водою, вважають гастроентерологи. Доктор Тріша Пашріча, директорка Інституту досліджень кишківника та мозку зазначає, що напої з великою кількістю цукру були визначені як фактор ризику розвитку колоректального раку в ранньому віці.
Замість чіпсів і солодкої газованої води гастроентерологи рекомендують як перекуси горіхи, ягоди і закуски на основі бобових, як-от хумус або хрусткий нут. Ці закуски підтримують здоров'я кишківника по-своєму, зокрема - за рахунок збільшення кількості різних корисних бактерій у кишківнику.
Інформує socportal.info